Jouw talent in beeld

Van MBO naar HBO, hoe gaat dat?

Heb jij bijna je MBO Diploma, maar merk je dat je nog niet klaar wilt zijn? Wil jij nog een verdere verbreding of juist meer kennis met een hoger diploma? Misschien vind je het dan net als veel andere jongeren, moeilijk om hierin een goede en passende keuze te maken.

Wat brengt het MBO

Koele Zwarte Tiener Die Skateboardtruc DoetAls jongere start je je MBO vaak als je nog heel jong bent. Je kent jezelf niet zo goed en het MBO brengt je de volwassenheid en ervaringen waardoor je beter weet wat je wel of niet wilt. Vanuit het MBO heb je heel veel geleerd waardoor jij echt aan een vak kunt beginnen en je hebt een grote sprong naar professionaliteit gemaakt. Je bent geen kind meer, maar een medewerker.

Echter geven veel jongeren ook aan dat ze daardoor merken dat ze dit vak toch niet interessant genoeg vinden. Wil je dan een nieuwe start op een andere MBO, waarin je dan juist heel sterk begint? Of wil je juist meer verdieping of meer studentenleven en past het HBO bij je?

Het verschil HBO en MBO

Het grote verschil tussen deze beiden is de manier van leren en de mate van eigen verantwoordelijkheid. Binnen het MBO is de kennis heel concreet en toepasbaar en de basis om in de praktijk mee te gaan oefenen. Stage is in het MBO gelijk de plaats waar jij jouw kennis en kunde laat zien. Je wordt op school ook meer door docenten begeleid en herinnerd aan jouw taken en verantwoordelijkheden.

Gratis stockfoto met agenda, concept, ideeIn het HBO wordt dit niet of nauwelijks gedaan. Docenten geven je college en geven je aan hoe je examen doet. Jij geeft er vorm of geen vorm aan hoe en wanneer je dat doet. Je hebt in het HBO vaak een coach, maar die spreek je minder vaak en is meer op afstand. Veel jongeren die de overstap maken geven dan ook aan dat er ineens veel van ze verwacht wordt en dat ze het ineens erg druk hebben. Je zult zelf goed moeten plannen en je vanuit jezelf moeten kunnen inzetten om te gaan leren, soms op de vreemdste tijden. Wil je meer weten over studentenleven, lees dan mijn volgende Blog.

Met HBO verdien ik meer.

Veel jongeren geven ook aan dat ze graag naar het HBO willen, omdat ze dan meer gaan verdienen.Gratis stockfoto met belegging, cents, contant geld Dit zou inderdaad in de praktijk zo kunnen zijn, maar is zeker niet een gegeven. Wil jij liever meer verdienen met iets wat je niet leuk vindt? Of meer verdiepen met iets wat je goed kan? Een goede vakman heeft vaak een beter salaris dan een leerkracht of hulpverlener. Ook kost studeren gewoon veel geld. Het is een echte investering die je moet willen doen.  Ga dus niet uit van verdienste, maar van….

Wat is jouw talent?

Graag geef ik jullie dan ook mee om eerst goed te bedenken wat jouw interesses en talenten zijn. Pas wanneer je een goed beeld hebt van wat echt bij je past, kun je de keuze maken voor een MBO of HBO. Je bekijkt je interesses, je talenten, maar ook jouw mogelijkheden. Niet alle HBO opleidingen zijn bij jou in de buurt. Zou je wel of niet op kamers willen gaan?

Wil je hulp bij deze vragen. Neem dan contact op.

Waterpoort 32
5662 VL Geldrop
06 41778211 info@studiekeuzegeldrop.nl