Jouw talent in beeld

Ga jij naar de beurs?

Er komt ineens druk op de ketel. Het is oktober van je examenjaar en toevallig is er binnenkort een studiekeuzebeurs in de buurt. Je gaat hier met school naartoe of je gaat zelf.

Onderwijsbeurs Zuid | Organisatie Groep Zuid

Als je binnenkomt zijn er alleen maar prikkels. Drukte.  De volgende gedachten wisselen zich af: Welke kant zul je eens oplopen? Kijk.. daar is het druk, eens kijken wat er te doen is? Hey, hier hebben ze leuke tasjes die neem ik mee! Hey, een reis naar het buitenland? Ja dat wil iedereen wel, toch ook eens kijken. Dan loop je ondertussen langs een stand van een universiteit die wel 20 studies aanbied. Die had je in een folder ook al eens ergens zien staan. Een hogeschool of MBO die er staat is je misschien ook bekend. Allen met een groot aanbod met studies en met mensen ervoor die je niet kent. Een praatje aangaan, hallo zeggen, en dan? Ik weet het nog niet? Ik ben aan het bedenken wat ik straks wil doen?

De betreffende onderwijsinstelling kan je dan niet helpen. Ze stellen een paar korte vragen. Waar ben je goed in? Welk profiel heb je? Heb je wel eens aan…. Gedacht? En ze vertellen je zelf iets over een studie of verwijzen je door.  Meestal ben je nog niet echt verder geholpen. Je wist niet wat je wilde weten, dus je weet ook niet wat je hebt geleerd. Een bezoek aan een beurs valt of staat met je voorbereiding!

Minimale voorbereiding op de beurs:

1)      Weet welke eigenschappen / kwaliteiten en interesses bij jou passen.

2)      Weet welke sector(en) ( bijvoorbeeld Technisch, hulpverlening, ICT, Creatief, Communicatie en organisatie) jij wilt gaan onderzoeken.

Want als je zelf niet weet wat je wilt, dan wordt je op de beurs alleen maar afgeleid.

 

Persoon Met Ronde Ingelijste Spiegel In De Buurt Van Boom Overdag

Stap 1: Weet welke eigenschappen / kwaliteiten en interesses bij jou passen.

  1. Schrijf voor jezelf 3 x een situatie uit als je terugdenkt aan jezelf als kind tussen de 4 en 10 toen je nog vrij was van vele invloeden: Wat vond ik vroeger leuk om te doen? Waarom vond ik dat leuk? Hoe deed ik dat? Met wie deed ik dat? Denk aan thuis/ school/ binnen en buiten.
  2. Doe ditzelfde ook over activiteiten van de afgelopen periode. Wat vind ik nu leuk? Waarom vind ik dit nu leuk? Hoe doe ik dat? Welke eigenschappen zet ik in? Wat doe ik anders dan anderen? Met wie doe ik graag deze dingen?
  3. Trek voor jezelf een aantal conclusies: Wat heb ik altijd in mijn leven leuk gevonden? Welke eigenschappen komen steeds weer terug? Welke omstandigheden zoek ik vaak en makkelijk op?
  4. Ben jij een denker? Een doener? Werk je graag met je handen? Met je hart?
  5. Ga eens een uur bij de Bruna binnen staan en kijk naar alle tijdschriften. Lees alle titels eens een keer door. Bekijk van alle thema’s eens de voorkant.

Welke onderwerpen interesses heb jij? Welke onderwerpen spreken je aan? Welke artikelen wilde je of heb je open geslagen?

Stap 2: Weet welke sector(en) ( bijvoorbeeld: Technisch, hulpverlening, ICT, Creatief, Gratis stockfoto met ambacht, ambachtsman, anoniem Communicatie en organisatie) jij wilt gaan onderzoeken.

Dit kun je op een paar manieren onderzoeken.

1 Door met anderen te praten. Vertel ze eerst wie jij bent. Vertel ze over de antwoorden die jij jezelf hebt gegeven. Vraag dan: Aan welke sector of beroep denk jij als je dit hoort? Je krijgt dan steeds verschillende antwoorden, maar misschien hebben ze wel een overlap?

  1. Door via websites als www.kiesmbo.nl of www.123studiekeuze.nl of www.icares.nl een verkorte studiekeuzetest in te vullen. Bekijk eens welke sectoren of opleidingen vaker en bij meerdere websites terug komen.
  2. Door een opsomming te maken van allerlei beroepen om je heen. Laat mensen mee brainstormen over allerlei beroepen die je kunt bedenken. Vraag eventueel door wat iemand dan precies doet. Schrijf ze allemaal op losse post-it velletjes. Leg ze zelf op een volgorde van interesse / affiniteit. Wat hebben de interessante beroepen met elkaar gemeen? Welke sectoren komen vaker terug.

Ga je met ons in gesprek? Onder Studiekeuze Zuid helpen wij je op de beurs weer verder.

Maar bel gerust 0641778211 ik help je verder 😊

Waterpoort 32
5662 VL Geldrop
06 41778211 info@studiekeuzegeldrop.nl